fredag 19 april 2024

Boktips: Ulla Molin - konsten att skapa den tidlösa trädgården

 



Boken "Ulla Molin - konsten att skapa den tidlösa trädgården" med text av journalisten Liselotte Fritz och vackra bilder av fotograf Gaberiella Dahlman. Just text och bild skapar en härlig kombination i att skildra båda Ulla Molins liv och hennes trädgårdar och skapande.

Ulla Molin är en förgrundsgestalt inom den svenska trädgårdskonsten och även inom modernismen och hennes tanke var att inne och utemiljö skulle smälta samman och knytas ihop. Hon arbetade med att skapa olika rum i trädgården, färre växter men i gruppen och gärna lugna färgsättningar. Hon valde bort gräsmattan för att ha formklippta gärna vintergröna växter, olika plattor och beläggningar på marken och en väv av växter. Fågelbadet hade sin plats i alla trädgårdar och gärna växter i stora krukor. 

Boken handlar både om Ulla Molins liv från ungdomen i Skåne och trädgårdsutbildning vid Aplarydsskolan brevid Norrviken i Båstad och sedan vidare mot Stockholm och ett liv som journalist och trädgårdsdesigner. Hon flyttade till Stockholm, träffade sin man, arbetade som journalist och byggde sitt kända "Galna villan" på Lidingö. Så småningom flyttade de tillbaka till Skåne och sitt sommarställe för att sedan bo i Höganäs där trädgården vid villan nu är Byggnadsminnesförklarad och fortfarande sköts helt i hennes anda och kan besökas vid vissa tillfällen.

En mycket inspirerande bok med trevliga texter, härliga bilder och även en del skisser från trädgårdar Ulla Molin ritade. Trots att Ulla Molins ideér har några år på nacken nu känns de fortfarande aktuella för dagens trädgårdar och jag fick många intressanta ideér med mig till min egen trädgård / Helena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar