fredag 26 april 2024

Boktips: X av Pascal Engman

 


X är den femte delen i serien om Vanessa Frank, före detta polisinspektör som numera avsagt sig den tjänsten för att skydda Celine, hennes dotter som råkade illa ut i en av de tidigare böckerna.

X handlar till stor del om matchfixning inom sport vilket är ett växande problem inte bara inom sportvärlden utan i samhället som stort. X utspelar sig i en lite alternativ verklighet där Sverige kvalificerade sig till Fotbolls VM 2022. Förutom Vanessa så följer vi även Herish, en ung fotbollsspelare som genom utpressning dras in i agenters och matchfixares klor.  Även Nicolas Paredes från de tidigare böckerna dyker upp och spelar en stor roll i denna bok.

Herish är 17 år och kommer från förorten, han har alltid drömt om att bli fotbollsproffs. Han har alltid varit en stor talang och nu håller han på att ta en startplats i ett av lagen i den högsta serien vilket har fått flera agenter att få upp ögonen för honom. Samtidigt som allt verkar vara toppen med erbjudanden om att få spela i toppklubbar internationellt och höga löner så börjar det hela få en lite otäck stämning när Herish börjar få bilder på sin far körandes sin SL buss tillsammans med uppmaningar att ”ta ett gult kort” i en viss spelminut. Pressen på Herish ökar mer och mer och hoten blir grövre och grövre tills han inte orkar stå emot längre utan går med på att göra som de säger en gång, och sedan är han fast i deras klor. 

X är en välskriven bok där författaren beskriver ett stort problem som man inte hör så mycket om, vanlig vadslagning om sport (Sportbetting) omsatte år 2020 nästan 14 biljoner kronor och den svarta marknaden är enligt många minst lika stor.

Att författaren valt att låta Sverige vara med i VM för att huvudpersonerna ska komma närmre händelserna tycker jag är ett bra drag och jag tycker att författaren verkar ha gjort ett bra jobb med att intervjua personer inom fotbollsvärlden för mycket av det som beskrivs känns äkta även om det är en påhittad historia. Det är tänkvärt hur enkelt det är för ”match fixare” att komma nära både spelare och domare för att påverka resultat i matcher men det som fick mig att reagera mest var att det förekommer så mycket spel långt ner i divisionerna att det är lönt att försöka påverka resultaten. Jag hoppas verkligen att författaren kommer skriva fler böcker i serien om Vanessa Frank då jag hittills har tyckt att samtliga har varit både välskrivna, aktuella och intressanta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar