fredag 5 mars 2021

Zsófia Torma och civilisationens vagga av Anders Kaliff

Denna lilla skrift uppmärksammar en bortglömd pionjär inom arkeologin som upptäckte en tidig europeisk civilisation (idag mest känd som Turdas-Vincakulturen eller varianter därav) i området kring Transsylvanien på 1800-talet, en upptäckt nästan lika bortglömd som Torma själv.

Eftersom Torma var kvinna nekades hon tillträde till högre studier men lyckades trots det, ofta på egen hand med egna medel, genomföra utgrävningar i nämnda område samt katalogisera och publicera rapporter om fyndigheterna. Hon möttes, inte helt oväntat, av en del motstånd från etablerade manliga akademiker.

En del av boken går åt till kulturhistoriska sidoutvikningar om språk, geografi och politik som berörde och berör området, som dominerats av vitt skilda stater och riken genom årens lopp. Men som bokens titel antyder handlar det inte allenast om Torma utan det är lite hälften-hälften. Som bonus får man också en rudimentär belysning av arkeologins uppkomst som egen disciplin inom forskarvärlden med dess tidiga storheter och verk./Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar