fredag 22 januari 2021

Albert Bonnier och hans tid av Per T Ohlsson

 


Jag började läsa denna biografi med en ganska ljummen nyfikenhet men blev glatt överraskad. För detta är inte bara en biografi över Albert Bonnier eller ens släkten Bonnier överlag; detta är ett stycke historia i allmänhet och i synnerhet en kulturhistorisk odyssé över tillståndet i Sverige under sekelskiftet 1800/1900.

Läsaren får stifta bekantskap med intressanta fakta och upplysningar om så mångt skiftande ämnen som de många litterära skandalerna (och sedermera domstolsprövningarna) på 1880- och 1890-talet, situationen för judarna i Sverige (vilkas situation var ytterst beklämd), kvinnorörelsens spirande och strävandena efter lika rösträtt etc.

Men huvudpersonen för denna biografi skall ej förglömmas – Albert och familjen Bonniers händelserika livsöden skildras både personligt (genom brev, dagboksanteckningar, biljetter och företagsdokument. Bonnier var flitiga brevskrivare och mottagarna innefattar flertalet storheter inom nordisk konst och litteratur) och i en större samhällelig kontext; de var exempelvis själva av judisk härkomst och fick utstå omfattande påhopp och nidvisor.

Slutordet får bli att man kan läsa boken med behag oavsett intresse för Bonnier, en extra krydda blir det givetvis för en läsare som finner förlagsbranschen och en av dess storheter förnöjsamt men det är som sagt inget som står i vägen för en stark läsupplevelse./ Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar