fredag 12 mars 2021

Boktjuvarna - jakten på de försvunna biblioteken av Anders Rydell



I Boktjuvarna berättar Anders Rydell historierna om vad som hände med många böcker & bibliotek i Europa under nazisternas tid. Vad som är okänt för många är att efter bokbålen i Tyskland på 1930-talet så plundrade nazisterna tusentals bibliotek och stal miljontals böcker över hela Europa. De olika ledarna inom rörelsen konkurrerade om det litterära arvet och Himmler samlade till ett enormt bibliotek om "rikets fiender". Men vilka var människorna bakom biblioteken och böckerna ?
Anders Rydell har rest i boktjuvarnas fotspår på jakt efter de försvunna biblioteken för att ta reda på vart de stulna böckerna tog vägen och vilka som en gång ägde dem. Vi får följa hans resa och ta del av hur de stulna böckerna eftersöks på många olika sätt för att kunna återbördas till släktingar till de ursprungliga ägarna om de går att finna. Detta skildrar en del av Europas historia som är okänd för många och inte så lätt att hantera även i nutid när böcker återfinns och detektivarbetet men att försöka finna vad som hände de ursprungliga ägarna och finna släktingar i nutid. En mycket intressant bok om nazismens rörelser, böckernas öden och om människorna som en gång ägde dem. / Helena

Låna boken på Hyltebiblioteken eller börja läsa direkt i Biblio-appen. Boken finns  även som bokcirkelkasse på Hyltebiblioteken och innehåller mycket för en bokcirkel att diskutera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar