fredag 16 oktober 2020

Ararat av Louise Glück

 


Louise Glück får årets nobelpris: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.  Tidigare har hon tilldelas flera litterära priser och fick även Tranströmerpriset i år med motiveringen: ”För en poesi som med exakthet och svärta låter det personliga genljuda ur en mytologisk och historisk klangbotten” Hon är en amerikansk författare som gett ut runt 15 diktsamlingar varav tre är översatta till svenska.  

Ararat är en sammanhållen diktbok som är mycket personligt, nästan självbiografiskt skriven.  Den handlar om en familj, syskonrivalitet, livet, döden, kärleken eller brist på kärlek, förmåga att älska och mer därtill. Det är poesi som är direkt och ibland ruskar om. Med bara ett fåtal ord berättas både om de små men viktiga detaljerna och om stora livsavgörande händelser.  Det är intressant att läsa poesi som är skriven på det här viset, där personer och händelser sätts in i ett sammanhang genom dikterna i boken.

Jag är ingen van poesiläsare, men hade god behållning av Ararat. Det är härligt att läsa en bok, som med så få ord beskriver så mycket. Denna lilla tunna poesibok går betydligt djupare än många av de betydligt tjockare romaner jag läst. /Marja 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar