fredag 3 december 2021

Bakteriekriget av Erik Martiniussen



Den norske författaren och journalisten Erik Martiniussen har i sin senaste bok tagit sig an ett stort och spännande område; kriget mot bakterierna och antibiotikaresistens.

Bakterierna är livsnödvändiga för oss, men samtidigt ett skrämmande hot.
Fortsätter den obegränsade konsumtionen av antibiotika kan vi stå försvarslösa mot vanliga infektioner och enkla kirurgiska ingrepp blir omöjliga att genomföra. Idag dör cirka 700 000 människor årligen till följd av antibiotikaresistenta bakterier. Innan 2050 förväntas den siffran öka till 10 miljoner.

Utan att vara alarmistisk framför han på ett lättförståeligt och klarsynt sätt forskning och information som han ägnat flera år åt att sammanställa. Han har gjort många resor och träffat flertalet personer som hjälper honom att sammanfoga alla delar i vad som nog får ses som en av mänsklighetens största utmaningar.
Antibiotikaresistens bakgrund förklaras innan Martiniussen går vidare med att presentera möjliga lösningar och hur mänsklighetens framtid kan tänka sig se ut med utgångspunkt i att allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika.

Det är fascinerande och spännande läsning. Martiniussen tittar på människans något komplicerade relation till bakterierna, hur det sett ut genom tiderna och hur kriget mot bakterierna format vår uppfattning om dessa små men gamla och viktiga livsformer.

Vidare argumenterar författaren för att det är dags att sluta fred med bakterierna och hans bok ruckar på bilden av människan som skapelsens krona. Bakterierna har trots allt funnits på jorden i 4,2 miljarder år och de finns i alla livsmiljöer, till och med i vulkaner och saltgruvor. Det kan jämföras med människan, som funnits i kanske 200 000 år.

/Carl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar