fredag 10 september 2021

Kaffeologi - myter och forskning om en älskad dryck av Bertil Fredholm



Uppfattningarna om hur vårt älskade kaffe påverkar kropp och knopp är många. Ofta går de isär och det är ibland svårt att veta riktigt vad som gäller, vad som är myt och på hur stort allvar det senaste kaffelarmet skall tas.

Bertil Fredholm gör här en stor insats för att reda ut myter och redovisa forskning om kaffe. Han är forskare och professor och har i över 40 år forskat kring kaffe och koffeinets effekter på människan. Detta är hans första populärvetenskapliga bok och jag tycker att han lyckas bra med att hålla boken på en nivå som känns tillgänglig och lättförståelig.

I första delen av boken bjuds vi på en resa genom kaffets historia, bekantar oss med kaffebusken och dess kemi. Dessutom - och det här är viktigt - ger Fredholm oss en beskrivning av vad som kännetecknar en välgjord vetenskaplig studie. Läsaren får dessutom med sig några redskap för att själv lättare kunna värdera riskerna vid nästa ”kaffelarm”.

Bokens andra del är omfattande och tar i 18 kapitel upp koffeinets påverkan på olika organsystem. Oftast utgår Fredholm från en kaffemyt och försöker med aktuella forskningsrön reda ut vad som gäller. Bland annat sömn, hjärta och blodtryck, graviditet, beroende och ångest.

Eftersom Fredholm redan i förordet skriver det kan jag utan oro för att avslöja någonting säga att han har en positiv hållning till den folkkära drycken./Carl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar