fredag 28 augusti 2020

Den sista sommaren i Cornwall av Liz Fenwick



Den sista sommaren i Cornwall av Liz Fenwick handlar om författaren och historikern Hebe som vid 53 års ålder får veta att hon lider av Alzheimers sjukdom. Detta skakar om hennes liv, hon bryter upp från arbete och kärleken och beger sig till Cornwall för att köpa ett hus hon älskar, Hellwyn House, där hon tidigare upplevt lyckliga somrar. Hebe är fast besluten att skapa sig en ny tillvaro på Hellwyn House, men det är ett stort projekt att göra ett nedgånget hus beboligt och hon har inte berättat för sin familj om sin diagnos.
Hebes systerdotter Lucy har samtidigt hamnat på löpsedlarna i London efter en kärleksaffär med en känd gift politiker och skickas av familjen till Cornwall för att först hindra henne från att köpa Hellwyn, men sedan för att hjälpa Hebe. Berättelsen skiftar mellan Hebes perspektiv och hur hon upplever nutid men samtidigt sjunker tillbaka till sina minnen från tiden innan hon blivit sjuk och den kärlekshistoria hon nu försöker minnas tillbaka. Hon vill först inte berätta för Lucy vad som är fel, men blir sedan tvungen att berätta om sin obotliga diagnos. Lucy upptäcker att livet i Cornwall långt från Londons innekretsar har sina fördelar och samtidigt som hon tar alltmer ansvar för renoveringsarbetet av Hellwyn så funderar hon över sitt liv och vad hon vill.
En lite allvarligare bok än de jag tidigare läst av Liz Fenwick, som växlar mellan Hebes perspektiv och tankar i nutid och minnen från förr samt hur de förändras alltefter som sjukdomen framskrider. Men även Lucys perspektiv om hur hon upplever sin mosters sjukdom, utmaningen med att få Hellwyn beboligt och andra omvälvande händelser och möten i hennes liv. En finstämd och tänkvärd men ändå spännande bok men många relationer som är svår att lägga ifrån sig/Helena

1 kommentar: