fredag 21 juli 2017

Stuglandet – en guide till fria övernattningar av Kjell Vowles och Moa Karlberg


 Stuglandet som är en helt nyutgiven bok beskrivs som en guidebok till klimatsmart turism som vill inspirera läsaren till att själv ge sig ut i naturen för äventyr och övernattningar. Författarna har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor och beskriver över 200 stycken stugor med grundläggande fakta samt beskrivning om hur du tar dig dit. Runt om i Sverige finns nämligen öppna stugor där vem som helst får övernatta utan att betala, det kan vara gamla soldattorp, flottarkojor eller nybyggda timmerstugor. 


Många stugor  är uppförda av olika länsstyrelser för friluftslivet medan andra är gamla bostäder som förvaltas av hembygdsföreningar. Stugorna är mycket olika i sin utformning, vissa är enkla utan fönster med eldstad och andra har våningssängar. Den gemensamma nämnaren är att det är meningen att man ska kunna övernatta utan kostnad.

Övernattningsstugorna beskrivs som en möjlighet som få känner till och det är första gången de beskrivs samlat i bokform. 
Stugorna beskrivs med texter och fina bilder samt tips på saker som är bra att tänka på och om trakten där stugorna ligger. En mycket trevlig läsning inför semesterplanering. // Helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar