fredag 18 februari 2022

Otto Nordenskjöld genom kameran, forskningsresorna i bilder av Claes G. Alvstam, Björn Holmer, Anders Larsson, Mats Olvmo och Sofia Thorsson




En av Sveriges mest kända polarforskare och upptäcktsresande och var Otto Nordenskjöld. Mest känd för sin expedition till Antarktis 1900-1903 när fartyget Antarctica frös fast i isen och sedermera sjönk. Det tvingade expeditionens medlemmar som befann sig på olika platser längs med den antarktiska halvön att spendera ytterligare en vinter under extrema och nästintill ofattbart svåra förhållanden innan en argentinsk räddningsexpedition kom till undsättning.

Här berättas historien om Otto Nordenskjöld och hans forskar- och upptäckarliv som förutom Antarktisexpeditionen innefattade resor till Eldslandet och Patagonien, Grönland, Spetsbergen, Anderna och Klondike.

Berättelsen sker med hjälp av ett intressant bildmaterial som nyligen påträffades på Göteborgs universitet. Dessa ”talrika skioptikonbilder” från Nordenskjölds samlade föreläsningar har aldrig tidigare publicerats men efter restaurering och digitalisering bjuds vi här på några av de bästa bilderna och det är riktigt spännande och kul att se!

/Carl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar