fredag 19 mars 2021

Vattendansaren av Ta-Nehisi Coates


Berättelsen utgår från verkligheten och skildrar livet som slav i amerikanska södern men även förhållandet inom det, till ordet åtminstone, fria norr. Vi följer slaven Hirams umbäranden för att bli fria och befria de sina, något som gör att han småningom går med i ”Underjorden”, den rörelse (som även fanns i verkligheten) vilken syftade till att hjälpa slavar från södern att bli fria i norr.

Mycket grymhet och smärta genomborrar historien men det som lyser starkast är centralkaraktärernas tro och hopp på det de satt sig för att utföra vilket de – med vissa tragiska undantag – i det stora hela lyckas med.

Det förekommer ett mycket ovanligt drag för en västerländsk historia baserad på verklighet och det är draget av magisk realism som är ett berättargrepp som är betydligt vanligare i latinamerikansk prosa; här får det ett mer fantasy-likt drag av rumsförflyttning som förklaras lite diffust (och det är säkerligen författarens intention), det tas inte för givet av alla, vilket brukar vara fallet med den latinamerikanska varianten men samtidigt står det ej heller i vägen för berättelsen i övrigt som flyter på bra och sammantaget får läsaren en stark läsupplevelse. /Thomas

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar