fredag 20 november 2020

Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson

 


Varför bor de två systrarna ensamma på den enorma herrgården utanför det lilla samhället? Vad var det som egentligen hände den där kvällen då resten av familjen dog av förgiftning?

 En psykologisk spänningsroman som utspelar sig i ett litet samhälle på den amerikanska landsbygden där systrarna har växt upp tillhörande makten i området; från sitt slott styrde familjen samhället och dess omgivning fram tills den där ödesdigra dagen. Efter dess är hela samhället misstänksamma och spefulla gentemot systrarna, som så fort de visar sig i byn (det gör i princip bara en av systrarna; för att handla och låna böcker) får utstå både det ena och det andra.

 Genom tillbakablickar rullas så historien upp om vad som verkligen bekom familjen och hur systrarna förvandlades till social paria. Det är mycket skickligt iscensatt av Jackson och med ett stort mått av nerv, vilket gör att man tenderar att sträckläsa boken. Poängen med berättelsen är inte så mycket vem eller vilka som eventuellt tog resten av familjen av daga utan det är resan dit som fascinerar och skaver på läsaren; en känsla av att något är väldigt fel eller onormalt – någonting under ytan är väldigt avvikande vilket är det som gör berättelsen så skrämmande för läsaren./ Thomas

Du kan låna boken på Hyltebiblioteken eller börja läsa direkt med Biblio-appen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar