onsdag 13 mars 2019

Källkritikens dag




I dagens snabba informationsflöde med sociala media, alternativa nyhetsförmedlare och med alternativa fakta och ”Fake News” så är det viktigt att vara källkritisk.

Vi vill uppmärksamma denna dag med att tipsa om webbplatser på temat källkritik:
Viralgranskaren som under en längre period arbetat aktivt med att granska olika fenomen som sprids på internet.  Besök gärna Viralgranskarens webbplats: 

Viralgranskaren delar ut priset ”Det gyllene förstoringsglaset” till den/de som Viralgranskaren bedömer har gjort störst insatser för att öka medvetenheten om behovet av källkritik under det gångna året. 
Årets vinnare 2019 av ”Det gyllene förstoringsglaset” är :
Anette Holmqvist som grundade  Kolla källan 1999.
 samt Peter Olausson som ligger bakom Faktoider och i 16 år har avslöjat osanningar på nätet. http://www.faktoider.nu/  http://faktoider.blogspot.com/
Förra årets vinnare av Det gyllene förstoringsglaset  var Mikoteket På deras sida https://mikoteket.se/ finns tips för att förbättra sin digitala källkritik samt övningar i sökteknik och sökkritik.

Internetstiftelsen har även de kurser i form av digitala lektioner i källkritik, de hittar du på: https://digitalalektioner.iis.se/

Hyltes Digidelcenter kommer även att hålla kurser/fördjupningar om källkritik, så du som är intresserad är välkommen dit när vi har öppnat !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar