onsdag 14 november 2012

En kväll om stickning, torsdag 15/11 17:30


Torsdag kväll ägnar vi oss åt stickning på biblioteket i Hyltebruk. Marita Jönsson från ´Slöjd i Halland´ presenterar utställningen ´Stickat i kombination med återbruk´ och f.d. hemslöjdskonsulenten Kerstin Nilsson berättar om den halländska bingestickningen. 

Stickningskonsten har en lång historia i Halland. Slottsfru Birgitta von Krakau på Vallens säteri i Våxtorp, sägs ha haft stor betydelse för stickkonstens införande och spridning i Halland. Hon ska, runt 1650, ha sett till att de underlydande på säteriet lärde sig sticka. Sedan lämnade hon ut ull till dem för strumptillverkning. De färdiga strumporna levererades  till armén.

Konsten att sticka spreds nog även på andra sätt till och inom Halland. Stickningen eller binget kom att bli av stor betydelse för försörjningen i Halland under århundradena därefter. Dels inom självhushållet och dels som ett sätt att få in kontanter. I de sydhalländska hushållen stickade ofta hela familjen. En stor del av efterfrågan stod armen för, under kriget 1757 - 1762 tillverkades ca 20000 - 25000 par strumpor till armén.

Om vintrarna, när förtjänstmöjligheterna i Halland var få, arbetsvandrade en del kvinnor till Skåne. Där erbjöd de sig utföra stickningsarbete på gårdarna. I detta ingick även att laga de stickade textilier som slitits under året. Något som var vanligt förr, men nästan glömt nu.

Vill ni veta mer om binge och återbruk, så är ni varmt välkomna!
Och ta gärna med din stickning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar