måndag 5 september 2011

Första befälet av Patrick O´Brian

Första befälet är första delen i Aubrey/Maturinserien som finns i 9 delar på svenska. Vi får följa den engelske sjöofficeren Jack Aubrey i Royal Navy år 1800 som blir befordrad till kapten för slupen Sophie. Han stöter på irländaren Stephen Maturin och värvar honom som skeppsläkare på Sophie. Författaren har gjort ett digert arbete med historiska fakta och den som är intresserad av sjölivet förr i tiden kommer att älska den här boken. Denna romansvit betraktas av många som de bästa historiska romanerna som skrivits. Det är jag inte beredd att hålla med om i nuläget. Jag tycker att den här boken känns som en introduktion till kommande historier, som troligen blir bättre ju mer man lära känna bokens karaktärer. Men den här första boken får godkänt. /Monica

Visste du att:

Biblioteket har Aubrey/Maturinserien i nytryck av Wahlströms förlag från mitten av 2000-talet vilket gör att böckerna känns fräscha?
Att författaren Jack O´Brian arbetade med den engelska och amerikanska Aubrey/Maturinserien under ca 35 år och skrev totalt 21 delar?
Äventyrsfilmen  Master and Commander – Bortom världens ände kom 2003, blev en succé och nominerades till elva Oscars. Filmen bygger på Patrick O´Brians Aubrey/Maturinserien, men främst på den sjunde boken som heter just Bortom världens ände.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar